Kandungan Mysaipress; Khaziat Minyak Za’faron (Saffron)

KANDUNGAN ZA’FARON DALAM BIOSAIPRESS 
APA ITU ZAFARAN / SAFFRON?

Za’faran adalah sejenis pokok herba dengan ketinggian 10 hingga 30 cm. Bunga Za’faran mempunyai 3 kelopak bunga dan 3 kelopak daun yang berwarna unggu. Adalah sangat menarik diketahui hanya 5 hingga 7 kilogram Za’faran kering yang dapat diperolehi dari satu hektar tanah. Za’faran tergolong antara bahan yang termahal di dunia. Za’faran mempunyai khasiat dan nilai komersial yang tinggi.

bidadari-surga

Filamen Za’faran, sebenarnya adalah stigma kering dari bunga Saffron. Setiap bunga tersebut hanya mempunyai 3 filamen stigma sahaja. Za’faran (Saffron) merupakan rempahan yang paling berharga dan termahal di dalam dunia.

Khasiat utama Za’faran ialah merangsang pertumbuhan sel-sel otak manusia. Menguatkan ingatan. Amat baik jika dimakan bersama madu asli.

Saidina Ali (R.A) pernah menyatakan:
“Barangsiapa yang memakan za’faran dimakan bersama madu sebanyak 2 sudu setiap hari, maka dikagumi ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir”.

IMG-20181121-WA0013

Khasiat Zafaran / Saffron :
1.Mencerdaskan pikiran, penyakit radang paru-paru, sakit tenggorokan dan tonsil.
2.Setiap masalah kulit, menghindarkan batuk dan pilek
3.Sakit kepala atau migran dan asma, muntah-muntah, penyakit ginjal, kesuburan
4.Gila babi atau sawan, sukar tidur malam (insomnia)
5.Demam. Masalah limpa, memacu selera makan, penyakit kanker, lumpuh, mengobati penyakit saluran buang air (renal colic)
6.pembengkatan hati atau hipatitis A dan B
7.Memudahkan pencernaan, menghilangkan bau mulut
8.Membuang angin dan asam yang berkumpul dalam perut
9.Menambahkan tenaga zahir dan batin
10.Mengatasi Impotensi
11.Pertumbuhan akal dan fisik bayi dan anak
12.Awet muda dengan kulit cerah dan bersih
13.Bahan penenang depresi
14.Mengurangkan kesakitan pada anak-anak ketika tumbuh gigi
15.merawat Anemia (Kekurangan Zat Besi)
16.Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu dan sembelit
17.Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan
18.Mengawal tekanan darah dan kolestrol
19.Merawat penyakit saraf2
20. Mengawal kadar gula / kencing manis
21.dll

Cara Makan / Menggunakannya
5 stigma (filamen) za’faran untuk 500ml air. Boleh dicampurkan dengan apa juga jenis minuman. Sekurang-kurangnya 2 kali sehari (pagi dan malam).
Ambil 3 filamen za’faran dimakan bersama satu sudu kecil madu asli 2 kali sehari. 1 sudu waktu pagi dan 1 sudu waktu malam.

SESUAI DIAMBIL OLEH SEMUA PERINGKAT UMUR DAN SELAMAT DIAMBIL OLEH IBU-IBU MENGANDUNG.

KEISTIMEWAAN ZA’FARAN

ZA’FARAN adalah salah satu bahan rempah yang termahal didunia. Ia digunakan secara meluas di seluruh dunia terutama di Timur Tengah seperti India yang menggunakannya sebagai bahan asli untuk melazatkan masakan atau sebagai pewarna dan dianggap bahan terbaik untuk kesihatan.

1. DARI SEGI PERUBATAN
Dios Cerides – seorag doktor bangsa Greek dari UK menganggap ZA’FARAN mempunyai nilai perubatan seperti HIPPOCRATES, TEOFAOTO, GALENO dan lain-lain therapist menganggapnya sebagai bahan pembuka selera, membantu mengurangkan masalah ketidak hadaman makanan dan memberi manfaat kepada bayi & kanak-kanak.

Malah pada masa kini di INDIA, ianya digunakan sebagai penyembuh masalah pencernaan. Hasil kajian telah mendapati bahawa ZA’FARAN kaya dengan vitamin B2 dan Riboflavin. Kajian oleh Allan Conney (New Jersey) pula bahaw ZA”FARAN dapat mengelakkan sisitem pencernaan daripada kanser (Le Fiigaro Magazine 23/12/1994)

Di Eropah ZA’FARAN bayak digunakan di farmasi dan homeopathy sebagai bahan penenang kepada masalah jiwa yang tertekan.Kini ZA’FARAN digunakan dalam membuat minuman pencernaan dimana warnya yang keemasan itu di manfaatkan.

Di Mesir, ZA’FARAN telah dikenali semenjak 1500 tahun sebelum masihi (1500 BC) sebagai tumbuhan yang berguna untuk kesihatan seperti HIPPOCRATES, TEOFAOTO, GALENO dan lain-lain therapist menganggapnya sebagai:

” Membantu pencernaan makanan” Menghindarkan batuk dan radang paru-paru” Mengurangkan maslah insomnia” Memberi ketenangan kepada anak-anak waktu tumbuh gigi” Membantu mengeluarkan angin yang terkumpul di sistem pencernaan perut” Air anti spashodic

ZA’FARAN telah digunakan semenjak beribu tahun dahulu oleh ‘therapist’ dan pengusaha-pengusaha perubatan herba sebagai ramuan ubaat seperti:
” Melancarkan haid yang tidak menentu” Awet muda dan menambah tenaga zahir dan batin” Baik untuk sakit kepala bila ditampal di kepala” Membantu menenangkan jiwa yang tertekan. Di negara-negara Asia larutan ZA”FARN digunakan untuk membuat alat make up yang paling mahal serta kemampuannya merawat jerawat atau penyakit kulit yang lain dengan berkesan. Pada zaman kuno itu hanya terbatas pada wanita golongan di raja kalangn bangsawan dan saudagar

ZA’FARAN bukan saja melicinkan kulit, malahmembuatkan kulit cerah, sebab itulah di India terutamanya, wanita yang mengandung biasanya membubuh dua tiga urat ‘filamen’ daripad ZA’FARAN tersebut ke dalam susu dan di minum.

2. UNTUK MASAKAN
Za’faran telah menjadi bahan penting dalam masakan internasional. Di India za’faran memiliki banyak kegunaan di dalam nasi, minuman dan pencuci mlut. Di Negara Teluk, tamu disajikan dengan minuman di mana campurannya adalah kopi za’faran dan sejenis rempah (cardamurui) serta disajikan bersama za’faran.

Sirup yang menyegarkan juga di sediakan dengan za’faran. Di Spanyol sejenis maskan yang menggunakan ZAA “Faran ‘Spanish Cuisine’ sangat terkenal diseluruh dunia. Biasanya pengunjung atau wisatawan yang datang ke Spanyol tidak akan meninggalkan negara tersebut sebelum menjamah ‘Spanish cuisine’ tersebut. Penggunaan luas za’faran di Spanyol sebagai bahan masakan dapat digambarkan dengan di beberapa buah buku masakan silam seperti Libro Del Arte De Cocina (1599 Ad) De Diego Granado, Libro De Paste Leria (1611 Ad)

Di Italia “Rissoho A La Milanese” adalah makanan termasyhur. Di Swedia ada hidangan menyambut tamu dengan menyajikan ‘Cake za’faran’. Di Jepang penggunaan ZA “Faran juga bertambah dan mereka juga gemar memakan ikan yang disajikan secara mentah bersama ZA” Faran karena itu menambah kelezatan ikan tersebut dan mengeluarkan warna keemasan pada daging ikan tersebut.

3. UNTUK MINYAK WANGI
Di timur tengah selain berkhasiat menyembuhkan sakit kepala, itu juga digunakan sebagai parfum bermerek Attar yang disebut ‘ZA “Faran Attar’ itu mengeluarkan merek bertaraf internasional.

4. INDUSTRI SUSU
Za’faran telah memberikan warna yang cantik danmenyerikan mentega dan keju. Ia juga menambahkan kelezatan dan za’faran juga digunakan dalam membuat es krim.

5. TEMBAKAU rasa 
Kebanyakan di India di mana mereka menggunakan tembakau rasa za’faran yang disebut “Za’farn Zarda”. Itu menjadi sungguh enak.

6. INDUSTRI MAKANAN 
Telah digunakan secara luas termasuk makanan yang telah diproses.

7. BAHAN PEWARNA 
Catatan sejarah menunjukkan bahwa banyak bangsa di dunia menggunakan za’faran yang keemasan sebagai bahan penyeri kulit seperti bangsa Irish, India, Jepang dan lain-lain serta pakaian. Sampai sekarang biksu buddha masih menggunakan za’faran sebagai bahan pewarna untuk kain selepang yang mereka gunakan serta di dalam lukisan-lukisan mereka.

8. POKOK za’faran 
Za’faran dalah sejenis pohon herbal dari Loridacces dengan ketinggian 10 sampai 30 cm. Bunga za’faran memiliki 3 kelopak bunga dan 3 kelopak daun yang berwarna unggu. Adalah sangat menarik diketahui hanya 5 hingga 7 kilogram za’faran kering yang dapat diperoleh dari satu hektar tanah. Za’faran tergolong antara bahan yang termahal di dunia. Za’faran memiliki khasiat dan nilai komersial yang tinggi.

Penelitian ilmuwan membuktikan bahwa za’faran potensial digunakan sebagai salah satu eleman penting dalam produksi produk kecantikan kulit. Penggunaan za’faran bukan saja dapat mencerahkan kulit, sekaligus dapat melembutkan kulit. Bagi Anda yang mendambakan kulit yang cerah, za’faran adalah jawabannya.

Bagi ibu-ibu mengandung za’faran dapat mempengaruhi kecantikan kulit bayi dalam kandungan. Uji klinis menegaskan bahwa ekstrak za’faran memiliki nilai medis. Za’faran berpotensi untuk menurunkan tekanan darah dan detak jantung serta meluncurkan sistem respirasi.

9. KELAYAKAN farmasi 
Seperti lain-lain rempah, za’faran juga terkenal dengan kelebihan farmasi dari zaman dahulu dan dari penelitian sains modern, dari segi kegunaannya di dalam obat tradisional dan herbal. Kini, za’faran juga digunakan dalam memproduksi obatan menggantikan bahan kimia.